De Vechtstreek

"De Vechtstreek toen...

De Vechtstreek: door velen reeds bekend en bemind, maar voor anderen (helaas) nog onbekend. Laat ik u meenemen naar de rijke historie van deze streek...

De rivier de Vecht ontleent zijn oorsprong aan een rivierarm van de Rijn en begint ter hoogte van "De Weerdsluis" te Utrecht. Deze sluis scheidt het water van het Utrechtse grachtensysteem van dat in de rivier. Vervolgens doet de rivier de dorpen Oud Zuilen, Maarssen, Breukelen, Nieuwersluis, Loenen, Vreeland, Nederhorst den Berg, Nigtevecht, weesp en Muiden aan, om tenslotte uit te monden in het IJsselmeer.

In de 16e eeuw verloren de kastelen langs De Vecht hun militaire betekenis. Daarmee zette ook hun verburgelijking in. De verandering van De Vecht, van een agrarisch landschap tot een lintbebouwing met buitenplaatsen, landgoederen en herenhuizen, begon eerst kort na 1625 en was vòòr 1700 voltooid. De rijke kooplieden uit de grote steden waren uitgekeken op hun stadse verblijven en zagen de grote voordelen van De Vechtstreek. Het groen, de rust en met name de centrale ligging waardoor zij in een mum van tijd weer op hun werkplek konden zijn, maakte van dit gebied de ideale verblijfplaats. Deze gedachte speelt eigenlijk nog steeds bij de meeste mensen die zich hier vestigen.

Door de eeuwen heen ontstonden de eerste dorpjes met hun arbeiderswoningen en zijn er vele, vele mooie huizen, villa's, landgoederen en zelfs kastelen gebouwd. Dankzij de hulp van instanties zoals monumentenzorg zijn we gelukkig verzekerd van het behoud van de historie en de monumenten, waardoor de Vechtstreek altijd geliefd zal blijven bij jong én oud!

De Vechtstreek nu...

Net als de kooplieden destijds vinden veel mensen tegenwoordig met name de natuur en de centrale ligging t.o.v. de grote steden zorgen voor een ideaal leefklimaat in de Vechtstreek. Het is dan ook niet voor niets dat zich hier reeds vele prominente Nederlanders hebben gevestigd. Doordat men hier op gemiddeld 30 minuten afstand van Amsterdam/Schiphol en Utrecht is, kunnen de voordelen van het leven in een dorp perfect gecombineerd worden met de voordelen van het leven in de stad. Ook op culinair niveau is het goed vertoeven in deze regio. Naast de vele sfeervolle, kleine restaurants kan men hier ook terecht in één van de sterrenrestaurants. Voor de watersportliefhebbers bieden de Vecht, de Loosdrechtse Plassen en de Vinkeveense Plassen natuurlijk een uitkomst."